Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Д-р Зорка Угринова –   Обща медицина, хомеопатия                                                   

Хремата е резултат на възпаление на носната лигавица, което в повечето случаи се предизвиква от вируси.

По въздушно-капков път болестотворните микроорганизми попадат в носоглътката, включително и в носната кухина и започват да се размножават в лигавицата на носа.

 Това води до възпаление и познатите симптоми: оток на лигавицата с последващо запушване на носа, чувство за дразнене и сърбеж, отделяне на секрет и др. тези оплаквания понякога  се допълват от повишение на температурата до стойности 37, 5-37,8 ° С, отпадналост и нарушение в храненето. Запушеният нос пречи на детето да се храни, трудно заспива и става нервно и неспокойно

Появата на хрема се провокира от излагането на силен вятър или студ.

Възпалението на носната лигавица, предизвикано от вируси, създава предпоставки за наслагване на допълнителна бактериална инфекция.

Бактериалната инфекция е значително по-сериозна от вирусната и ако не бъде лекувана навременно и адекватно, може да доведе до разпространяване на възпалението към синусите, ушите и долните дихателни пътища.

Най-добре е при наличие на хрема е да се увеличат собствените защитни сили на детския организъм, необходими за справяне с инфекцията.

Повечето родители вече знаят, че с капките за нос не бива да се прекалява, тъй като много от тях притежават и странични ефекти.

Хомеопатичните лекарства не само облекчават състоянието на детето, но имат способността да съкращават продължителността на хремата и да намаляват честотата на свързаните с нея усложнения.

Ето и някои от най – често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на хремата:

ЗАПУШЕН НОС

Belladonna 5 или 9 СН, по 5 гранули няколко пъти дневно се използва за лечение на т.нар. суха хрема, когато  детето е със запушен нос, и въпреки всички усилия не се отделят секрети. Носната лигавица е суха, телесната температура се повишава и лицето на детето е топло и зачервено.

Sticta pulmonaria 5 или 9 СН, по 5 гранули няколко пъти дневно се препоръчва, когато носът е запушен и сухотата на носната лигавица се съпровожда от болка в основата на носа.

ВОДНИСТА ХРЕМА

При хрема с воднист, недразнещ секрет е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули Euphrasia officinalis 9 СН. Към това лекарство може да се прибегне и в случаите, когато воднистата, недразнеща хрема е съпроводена от чувство за парене в очите и сълзене, водещи до зачервяване на конюнктивите и до възпаление и слепване на клепачите.

При хрема с разраняващи носната лигавица секрети  са подходящи следните хомеопатични медикаменти:

Allium cepa 9 СН е може би най-често използваното хомеопатично лекарство при водниста, дразнеща носна секреция, придружена от често кихане и от недразнещо сълзене от очите.

Препоръчва се няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули.

Kalium iodatum 9 СН е подходящ, когато обилната водниста, пареща секреция от носа е съпроводена от чувство за болка в неговата основа. Носът на детето е подут и зачервен.

В този случай може да има и залпови кихавици и сълзене от очите. Лечебна дозировка – няколко пъти дневно по 5 гранули.

Naphtalinum 5 или 9 СН е най-подходящото хомеопатично лекарство за лечение на водниста, дразнеща секреция от носа, съпроводена от дразнещо сълзене от очите, от многобройни кихания и от кашлица със спастичен характер. С лечебна цел е добре няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули.

Arsenicum album 9 СН също се използва не рядко за лечение на водниста, бистра хрема, която разранява носната лигавица и която, за разлика от Allium cepa, се подобрява от топлина. Допълнително основание за няколкократното дневно приемане на по 5 гранули от това лекарство са силната отпадналост и тревожност на детето.

ГЪСТА, ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНА ХРЕМА

Kalium bichromicum 9 или 15 СН се използва при гъста, лепкава, жълто-зелена хрема. Около ноздрите на детето се образуват твърди корички.

 В тези случаи е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по пет гранули от медикамента.

Hydrastis сanadensis  9 или 15 СН е близък по показания до Kalium bichromicum.

Основната разлика е, че при него не се образуват корички, а секретът се стича по-често назад, в гърлото на детето.

Това е основният медикамент когато при детето няма секрети, които да се стичат навън, а всичко е назад, в гърлото му.

Mercurius solubilis 9 или 15 СН ще повлияе на гъста жълто-зелена хрема с неприятен мирис, която е съпроводена от повишено отделяне на слюнка и от надебеляване на езика и от образуване на дебел налеп върху него.

Много характерна особеност на този медикамент е нощното влошаване на състоянието на детето, с поява на втрисане и изпотяване.

Pyrogenium  9 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули може да се използва винаги, когато има склонност към нагнояване на носните секрети.

ХРЕМА С УСЛОЖНЕНИЯ

Когато хремата е довела до развитието на т.нар. “тубарен катар” – възпаление на евстахиевата тръба, достигнало до средното ухо и характеризиращо се с намаление на слуха и пукане в ушите при преглъщане или секнене, е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули Kalium muriaticum 9 СН.

На практика в такива случаи добър ефект се постига и от редуването му с Arsenicum iodatum в 9 СН – през 2-3 часа по 5 гранули.

Когато причина за хремата е излагането на детето на влажен студ е препоръчително 2-3 пъти дневно да се приемат по 5 гранули Dulcamara 9 СН.

Ако хремата след излагане на влажен студ е съпроводена от чувство за скованост и втвърденост в областта на мускулите и ставите, то тогава по-подходящо е няколкократното дневно приемане на по пет гранули Rhus toxicodendron 9 СН.

При хрема и спастична сутрешна кихавица от полза може да бъде приемането на 1-3 пъти дневно на по 5 гранули Nux vomica 9 СН.

При упорита или често повтаряща се хрема е добре да се изследва микробиологично носен или  гърлен секрет за евентуална бактериална инфекция.

Съществуват хомеопатични лекарства, с помощта на които епизодите с хрема се разреждат и протичат много по-леко.

Консултацията с лекар е задължителна!