Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Ето отговори на най-често задаваните въпроси относно прилагането на хомеопатични медикаменти при деца до 1-годишна възраст:

Могат ли да се прилагат хомеопатичните препарати при новородени и бебета до едногодишна възраст?

Хомеопатията е особено подходяща за малки деца, тъй като веществата са силно разредени и нямат странични действия и противопоказания. Ако има проблем при бебето, който може да бъде повлиян с хомеопатични лекарства, те могат да се започнат още от първия ден на раждането.

Има ли някакви изисквания, с които трябва да се съобразим при използването им?

        При малките деца хомеопатичните лекарства се стриват в лъжичка на прах и се разтварят в малко вода или кърма. Дават се с лъжичка или биберон. Честотата на приемите и броят на гранулките, които да се разтварят ще определи само лекар хомеопат, според конкретните оплаквания при бебето. Интервал между храненето и прием на хомеопатчни лекарства трябва да бъде не повече от 10-15 минути.

Приемането на хомеопатичните лекарства зависи ли от теглото и възрастта на детето?

Не. Дозировката в хомеопатията не е броят гранули, които се изписват на прием. И броят гранули е еднакъв за всички пациенти, независимо от възрастта и теглото им. Обикновено се приемат по5 гранули, когато приемът е ежедневен и 10 гранули, когато приемът е веднъж седмично.

При кои заболявания в кърмаческа възраст хомеопатията е ефикасна?

При редица остри състояния- хрема, кашлица, при болезнено поникване на зъбки, при различни кожни проблеми- уртикарии, атопичен дерматит, седалищен еритем, някои стомашно-чревни заболявания- запек, повръщане, рефлукс, хълцане и много други.

          Има и много хомеопатични лекарства, които се дават с цел профирактика и в това е силата на хомеопатията. Бебетата бързо реагират на хомеопатичното лечение и симптомите бързо намаляват.

Може ли да се преборят коликите при новороденото със средствата на хомеопатията?

Да. Ефектът на хомеопатичните лекарства е бърз, така, че още при първите приеми състоянието на детето ще се подобри. Основните лекарства са три- Colocynthis 9 СН, когато детето присвива крачета към коремчето си и плаче, превивайки се. Състоянието на детето се подобрява при лежане на корем или свито на кълбо. Препоръчва се 5 гранули Colocynthis 9СН да се дават на бебето през половин-един час. Ако обратно детето се огъва назад, като струна и опъва крачета  и звива гъбче и главичка назад по-подходящо е лекарството Dioscorea villosa 9 СН, в същата дозировка. При слабички, по- височки бебета избраното лекарство може да се комбинира с Magnesia phosphorica 9 СН.

Има ли хомеопатично средство против посичане при най-малките?

Да. Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули, но те имат влияние върху кожата и отлично повлияват упоритото подсичане. Когато кожата на детето в тази област е силно възпалена, зачервена, има и мехурчета, които се пукат и са силно сърбящи и парещи, най-добър ефект има лекарството Croton tiglium 9 СН. Препоръчва се 5-6 пъти дневно да се дават на бебето по 5 гранули, поне няколко дни.  При настъпване на подобрение приемите могат да се разредят. Добре е Кротон тиглиум да се комбинира с Calcarea carbonica 9 СН, Sulfur iodatum 9 CH или Medorrhinum 9CH по 5 гранули дневно, поне за един месец.

Д-р Зорка Угринова

обща медицина, клинична хомеопатия