Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Автор: Деница Филева

Сега ще ви запозная с една малко по- различна гледна точка за отношенията родител- дете и за това как можем да разбираме децата си по- лесно от астрологична гледна точка. В тази статия няма да задълбаваме, но ще дам определения за всяка една зодия.

Какви са положителните страни в това да знаем дадените характеристики на децата си, какви са силните и слабите им страни?

Ами много са:

  • ще можем по- лесно да общуваме с тях;
  • ще можем да ги разбираме по- добре и да сме по- подготвени;
  • ще знаем къде да внимаваме и къде да обърнем по- голямо внимание на особеностите на характера.

Като цяло ползите наистина са много, защото ни дават предимство да бъдем по-адекватни родители. Всяко дете е различно, има свой собствен темперамент. Децата не се раждат като бял лист хартия, на който започваме да рисуваме и да пишем, децата се раждат с вроден характер и наша задача е да наблюдаваме, разбираме, подкрепяме и да му помогнем да развие силните си страни, да разбере слабите и да развие и тях.

Смятам, че Астропсихологията би ни помогнала в това наше начинание. Първо няколко думи какво точно е Астропсихология.

Астропсихологията е подраздел на наталната астрология, специализиран в идентифицирането на характера на човек по датата и часа на неговото раждане.

Астропсихолозите поставят първостепенната задача на наталната психология като помощ в самопознанието и самоусъвършенстването. Професионален астролог рисува портрет на човек в наталната карта, неговите силни страни: таланти, способности, скрити резерви, както и уязвимости, които изискват внимание. Той може да даде съвет как човек може най-добре да се реализира в различни области на живота.

И тук ще се спрем доста по- повърхностно върху всяка една зодия с няколко изречения и мисля, че ще ви бъде интересно.

Нека само да добавя, че зодията на човека представлява по своята същност характеристиките и качествата, които трябва да развие и тук идва ползата от това вие, като родители, да знаете това.

Започваме, разбира се, с всичко първо или зодия Овен.

ключова дума: лидер

темперамент: огнен

позитивни качества: ентусиазъм

негативни качества: егоцентризъм

начин на реакция: краен

Децата от този знак често са буйни и необуздани. Поне такива са по природа и такива биха искали да бъдат. Те не обичат да бъдат ограничавани и трябва да им се дава свобода, в рамките на разумното, разбира се. Тъй като те са много отговорни и бързо възприемат, могат лесно да се съобразят с това, което им казвате, но не и да ви се подчинят. Трябва да уважавате неговия темперамент и да го научите да разбира, приема и да борави с емоциите си. Емоционалната интелигентност би била много добро начало на добрата ви комуникация. Книга, която бих препоръчала, е на д-р Томас Гордан – Трениране на успешни родители.

Това са много упорити деца, които освен това могат да действат и много крайно, ако се наложи. Не е добре да влизате в конфликт с тях, защото има голяма вероятност да ви правят напук, толкова дълго, колкото си искат, дори последствията за тях да са лоши и те да осъзнават това. Просто в един момент може да отключите силно агресивно състояние, което може да стигне и до нервни кризи.  Те са много принципни деца, затова ролята на родителя от най- ранна възраст да обясни какви са семейните принципи, ценности и правила, с които трябва да се съобразяват през целия живот.

Когато се разгневи, детето Овен може да е хиперактивно – да скача, да блъска и да крещи.

Оставете го, успокойте се и след това му покажете как да приема емоциите си и да опознае емоционалния си свят.

Детето Овен трябва  да бъде оставено да развие личността си, да усети силата си и влиянието си. Дори понякога да прави грешки, вие не можете да го предпазите. То трябва да се научи на разумни рискове и отговорност за действията си. Ако това не се случи, може да имате един разглезен, безотговорен, но много агресивен Овен след 20 години.

 Разликата между момчетата и момичетата

Овен е мъжка зодия на зодиака. В този ред на мисли, зодията е лесна за момчетата, защото се проявяват типично мъжки черти като агресия, дейност, настъпателност, отстояване на собствените позиции и т.н. При момичетата обаче е малко по – сложно и им трябва малко време, за да се справят с мъжките качества и да се научат да контролират първичните си импулси, за да изразяват атрактивно женско поведение. Ролята на майката е много, много важна в живота на момичета с тази зодия.

Зодия  Телец

ключова дума: чаровник

темперамент: земен

позитивни качества: спокойствие

негативни качества: твърдоглавие

начин на реакция: устойчив

Детето телец е едно чудесно дете, което се нуждае от много хармония и спокойствие, за да расте щастливо. То е мило и добронамерено, то не обича много промените. Детето телец много се наслаждава на хармоничните отношения между родителите. Те са основната база, върху която се развива самочувствието му, оценката му за света и начина, по който ще изгради своята личност.

Детето Телец е представител на един от най- материалните знаци – то не обича да губи това, което му принадлежи по природа. За това при евентуална загуба, тя ще се понесе доста тежко. То обича да си похапва и е ценител на вкусната храна. Когато детето Телец ви каже, че не иска нещо, то значи наистина не го иска и независимо, че няма да влезе в директен конфликт с вас и няма да избухне лесно, е добре да се съобразите с желанието му. Ако все пак го насилите и то ви се подчини в безизходицата, след това ще ви накаже с психосоматична реакция, като например да повръща, да вдига температура и да ви накара да се чувствате виновни.   .

Разликата между момчетата и момичетата

Телец е една от най– красивите зодии в зодиака. Тук и момчетата, и момичетата се чувстват еднакво добре, но проявленията са различни.

Момичетата са по- активни и дейни, много амбициозни и много последователни по отношения на целите си. Отношенията с бащата са много важни и много помагат при изграждането на самочувствието.

Момчетата са по- спокойни и не толкова активни. Те обичат нещата да стават лесно, дори на моменти са леко мързеливи. 

Зодия  Близнаци

ключова дума: бъбривец

темперамент: непостоянен

позитивни качества: интелект

негативни качества: неистовост

начин на реакция: гъвкав

Децата Близнаци са много приятни и интересни, когато са малки. Хубавото е, че те винаги пазят нещо детско в себе си. Това им придава очарование, но пък в по- късни години може да бъде наричано несериозност. Децата близнаци са много конкретни – трябва да им се обяснява стъпка по стъпка. Те са много силни в постигането на краткосрочни цели – имат бърз ум, могат много лесно и комбинативно да правят преценка и да знаят кой и как да им помогне.

Ако имате дете близнаци, се подгответе за един малък бунтар.

Дълго време близнаците приемат, че са пораснали, не обичат прекалените проблеми, конфронтации, предпочитат да им е интересно. За това историите, които разказват, не винаги са верни, но пък са интересни. Независимо, че не обичат да се конфронтират директно, могат да се изнервят много бързо и това да ги докара до пълна истерия, емоционални пристъпи. Обичат да се харесват на другите и да им се обръща внимание.

Ако детето близнаци загуби доверие във вас по някаква причина или види, че не може да разчита на вас, то ще ви лъже постоянно, но така, че вие никога няма да се усетите. Ако един ден все пак разберете, че ви е лъгало, то знайте, че причината е във вас. Разбрало е, че не може да разчита на вас и е знаело, че в тежък момент вашите упреци и критика не напълно ненужни. То може да постигне чудеса в образованието.

Разликата между момчетата и момичетата

Момичетата са независими, дейни, активни, носят някакъв свои оптимизъм и успяват да го предадат на другите. Едно момиче може спокойно да се занимава както с типично момчешки неща, така и с момичешки.

Момчетата са също толкова умни и интелигентни, колкото момичетата. Момчето близнак има голяма нужда от подкрепа и ако я получи безусловно от майка си, то може много трудно да се отдели от нея.  Момчето близнаци има нужда от силен бащин модел, които да следва, но отношенията с майката ще са от първостепенна важност.

Зодия  Рак

ключова дума: домошар

темперамент: чувствителен

позитивни качества: отдаденост към семейството

негативни качества: злопаметност

начин на реакция: краен

Възпитанието на детето рак е една много деликатна тема. По принцип това са едни много чувствителни деца, към които родителя трябва да се отнася с голямо внимание. Те са особено привързани към майката и темата за семейството.

То много иска да се хареса на родителите си. Рядко прави проблеми и е конфликтно. То е много чувствително и ако го обидите или засегнете с нещо, може да не ви говори за много дълго време. Тъй като е доста интровертно, може да не разберете колко дълбоко приема всичко и как му се отразява. Не карайте децата си да правят неща, които не искат.

Децата от тази зодия имат голяма нужда от подкрепа и побутване, но веднъж тръгнат ли, следват пътя си безпроблемно. Характерни професии за тях са, където могат да използват грижата си. Могат да бъдат много добри лекари и да боравят много добре с пари.

Разликата между момчетата и момичетата

В астрологията знака на Рака може да се определи като най- женската зодия свързана с грижа, дом, майчинство. Всички представители на знака на рака носят в себе си знанието как да се погрижат за близките си. Със знака на рака са свързани дълбоките емоции, които не винаги сме готови да споделим и да разкрием пред света. По тази причина момичетата много лесно  развиват в себе си основните характеристики на този знак.

Малко по– трудно е за момчетата. Често те не могат лесно да изразят себе си, защото в съвременното общество не е прието мъжът да е така чувствителен и добър. Момчетата с годините сами намират начин как да изразяват себе си и едновременно с това да имат добър социален живот.

Емоционалността е сила и ако вие сте на друго мнение, тогава мисля, че на вас ви е нужно да научите малко повече за емоционалната интелигентност и да опознаете стоя емоционален свят, за което идеално ще ви помогне детето от тази зодия.

Зодия  Лъв

ключова дума: цар

темперамент: избухлив

позитивни качества: щедрост

негативни качества: егоизъм

начин на реакция: устойчив

Вие сте щастливци, ако имате дете Лъв. Щастието идва от това, че в ръцете си имате материал, от които можете да направите всичко. Детето Лъв е много податливо на влияние от страна на родителите си, стига да получава положителна обратна връзка. Детето лъв е много отворено и може да поеме много голямо натоварване – може да ходи на пиано, на спорт, на езици, да е отличник и това да не му тежи, стига родителите му да са умели да направят това. То е родено с чувство за гордост и достойнство и му е крайно неприятно да го излагате пред други хора. Децата Лъв от малки са наясно кое им е приятно и кое не.  Те нямат голяма нужда от съвети, а от подкрепа и окуражаване. Децата Лъв трябва да бъдат научени да търпят критика.

Като един типичен представител на тази прекрасна зодия бих споделила, че определено и до ден днешен ми е трудно да търпя критика, но нали знаете, човек се учи, докато е жив. Но ще ви кажа едно, децата от тази зодия могат да изтърпят всичко, да минат през много трънливи пътища, стига да са си поставили цел. Ще намерят начин да го направят дори и без чужда помощ, само трябва да знаят, че имат публика и подкрепа.

Те са независими и обичат да се изявяват. Това е една от най- творческите зодии. В случай на криза са склонни към драматизации.

Разликата между момчетата и момичетата

Момичетата са по– силната част от зодията, точно както в природата. Малките момичета обичат да се обличат така, че да бъдат забелязани, да получат комплимент. Като цяло лъвовете обичат да влизат в роли.

Разликата между мъжете и жените – представители на тази зодия, не е голяма, тъй като това е най- силният астрологичен знак и това предполага хората от тази зодия да притежават огромен потенциал, стига да бъде правилно насочен.

Очаквайте продължение...