Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Бременността по седмици – Колко голямо е бебето?

Вашето бебе е с размерите на сусамово семе

Вашето бебе сега прилича повече на мъничка попова лъжичка, отколкото на човек.

Дължина на бебето: 1.27 mm.

Тегло на бебето: 0.001 kg.

Бременността по седмици - Седмица 1

Развитие на бебето

Тази седмица сърчицето на вашето бебе ще започне да бие за първи път! (Нито вие, нито вашият лекар все още можете да го чуете, но е възможно да видите движението на ултразвук.) И вашето мъниче е наистина заето да расте! Ембрионът вече има три различни слоя: външната ектодерма, която ще формира нервната система, ушите, очите, вътрешното ухо и много съединителни тъкани; ендодермата или вътрешния слой, който ще прерасне във вътрешни органи като белите дробове, червата и пикочния мехур; и средната мезодерма, която в крайна сметка ще направи път за сърцето и кръвоносната система. През следващите седмици мезодермата също ще се развие в костите, мускулите, бъбреците и репродуктивните органи.

Ултразвук - Седмица 1

Ултразвук през седмица 5

Тъмната зона в ултразвуковото изображение е течността, изпълваща гестационната торбичка. В крайна сметка тази течност ще бъде заменена от торбичка, съдържаща околоплодната течност, в която ще живее бъдещото ви бебе през следващите няколко месеца. Белият кръг в течността се нарича жълтъчна торбичка. Преди плацентата да се оформи напълно, жълтъчната торбичка играе роля в осигуряването на всички хранителни вещества, от които бъдещото ви бебе ще се храни и развива. В непосредствена близост до жълтъчната торбичка, малките знаци + показват много ранен ембрион. Сонографът измерва дължината на ембриона, за да потвърди или коригира датата на термина на раждане, или за да оцени растежа на ембриона.

Как се променя тялото - Седмица 1-1

Променящото се тяло на мама    

В един момент изпитвате радост, а в следващата страх? Всичко това е част от нормалните промени в настроението, които идват заедно с бременността. Може да се почувствате в приповдигнато настроение, депресирани, ядосани, сантиментални, уверени и несигурни – понякога всичко в рамките на час. Вашите хормони бушуват, така че е съвсем естествено емоциите да правят същото, особено когато е на път голяма промяна в живота. Промените в настроението често са най-интензивни през следващия месец и понякога се увеличават отново към края на бременността. Също така, може да се изненадате да научите, че около 10 до 12 процента от жените ще изпитат депресия по време на бременност – почти толкова, колкото тези, които я получават след раждането. Ако по всяко време на бременността се чувствате депресирани повече от две седмици, обадете се на вашия лекар.

Съвет на седмицата

Съвет на седмицата

Без значение как се чувствате, не забравяйте, че осигуряването на достатъчно сън е сигурно средство за повишаване на настроението. Осем часа сън могат да направят ежедневието да изглежда различно. И точно сега може да ви се прииска да спите през цялото време – на работа, пред телевизора, в средата на изречението – благодарение на покачващите се нива на прогестерон, по-ниската кръвна захар, по-ниското кръвно налягане и увеличения обем на кръвта.

Подгответе се за първия си преглед

Много жени правят ултразвук по време на първото си посещение при гинеколога.

Обърнете внимание на последната си менструация

Запишете първия ден от последната си менструация, за да може лекарят ви да определи датата  на термина и да започнете да съставяте списък с всички въпроси, които искате да зададете при първия си преглед.

Направете списък на всички медикаменти и хранителни добавки, които приемате

Ще ви е необходим списък с всички медикаменти, хранителни добавки и дори билки, които приемате в момента (с рецепта и без рецепта), така че вашият лекар да прецени дали те са безопасни за приемане сега.

Съставете семейна здравна история

Говорете с роднини и от двете страни за медицинската история на вашите семейства. Вашият лекар ще иска да знае дали има хронични заболявания или генетични аномалии във всяко от семействата ви.

Симптоми на бременността през седмица 5

Нямате симптоми? Не се притеснявайте. Много жени все още не чувстват нищо тази седмица. Всъщност повечето ранни симптоми на бременност започват едва през следващата седмица.

Чувствителни, подути гърди

Болката в гърдите може да бъде един от най-ранните признаци на бременност. Обикновено симптомът започва около 4 до 6 седмици и продължава през първия триместър.

Умора

За много жени изтощението е един от първите признаци на бременност.

Гадене или повръщане

Сутрешното гадене всъщност изобщо не е сутрешно и може да се прояви по всяко време на деня. Обикновено започва около шеста гестационна седмица от бременността, но при някои жени се проявява още от четвъртата седмица от бременността.

Остават ви 35 седмици!

Вие сте във втория месец от бременността!