Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: д-р Теа Александрова, Педиатър

Температурата е естествен защитен механизъм на организма, с който той се бори с инфекция или други заболявания. Водещо е не точната стойност на температурата, а състоянието на детето. Нормалната температура на тялото е от 35.9 до 38, едва над 38 градуса можем да кажем, че има повишена температура.  Ако детето ви е спокойно, играе и се смее, дори с висока температура, няма място за притеснение. От друга страна, ако температурата му причинява дискомфорт и влошен вид, смъкването на температурата ще направи и детето и вас по-спокойни. Нормални реакции на тялото към високата температура  може да са:  учестено дишане, повишен пулс, зачервени очи, затоплена кожа. Много родители се тревожат, че високата температура може да причини мозъчно увреждане  у детето. Това се случва много рядко и е необходимо подлежащо засягане на мозъка от бактериални причинители, което днешните ваксинации в повечето случаи предотвратяват.

Детето Ви има повишена температура при над 38 градуса!

Каква е причината за повишената температура:

Вирусна инфекция – девет от десет деца с температура страдат от вирусна инфекция, сред които обикновена настинка, грип или чревен вирус. За вирусните инфекции НЕ се налага лечение с антибиотици

Бактериална инфекция – инфекции на ушите, ангини, пневмонии и пикочни инфекции често се причиняват от бактерии. При тях е подходящо прилагането на антибиотично лечение. Повишената температура сама по себе си не е опасна и ще се нормализира веднага щом инфекцията бъде овладяна.

Домашно лечение на повишената температура

Давайте на детето достатъчно прозрачни течности – вода, охладен чай, разреден сок. Това е особено важно, когато детето повръща или има диария. При кърмене, предлагайте по-често и давайте охладена преварена вода между кърменията.

Не насилвайте детето си с храна. При спадане на температурата, апетитът му естествено ще се върне. Фокусът на усилията трябва да се борбата с дехидратацията чрез прием на достатъчно течности.

Дайте симтоматичен медикамент за намаление на  температурата.  

НЕ къпете детето със студена вода или да правите студени повивания на крайниците.

Дръжте детето леко и комфортно облечено. Повишената температура не означава, че детето трябва да  бъде облечено с дебели и топли дрехи.   

Потърсете лекарска помощ при:

 1. Бебе под двумесечна възраст с фебрилитет.
 2. Влошено общо  състояние, въпреки приложени медикаменти за намаление на температурата.
 3. Температура, продължаваща повече от три дни, без видима причина за нея.
 4. Силна, нестихваща болка в корема, както и неконтролируема диария или повръщане
 5. Болки във врата, при наличие на главоболие или повръщане.
 6. Отказва да приема течности от 12-24 часа
 7. Развие обрив

Митове за високата температура:

Много родители имат неоснователни опасения относно вредата, която умерено високата температура може да нанесе на децата им.

Ето някои широко разпространени митове за температурата:

 • Тя причинява увреждане на мозъка: НЕВЯРНО!

Естествените температурни реакции, предизвикани от вирусни и бактериални инфекции НЕ надхвърлят 40⁰C и НЕ причиняват увреждане на мозъка.

 • Нелекувани, температурите ще продължат да се покачват до 43⁰C или повече. НЕВЯРНО!

Дори без терапия температурните състояния достигат максимум 40,0⁰C, освен ако детето не е в капан на горещо място като кола. Термостатът на мозъка поддържа температурата причинена от инфекции в безопасен диапазон.

 • Нелекуваната температура ще предизвика гърчове. НЕВЯРНО!

Само 4% от децата, обикновено под 5-годишна възраст, понякога развиват кратък припадък с температура, наречен „фебрилен гърч”. Макар и плашещи, гърчовете са кратки и безвредни. Фебрилните припадъци обикновено НЕ причиняват усложнения. По-важно е да се уточни  основната причина за температурата, за което е нужен преглед от лекар.

 • Всяка температура е вредна за вас. НЕРЯРНО!

Способността на организма да покачва температурата си, присъства в цялото животинско царство. Този механизъм се включва от имунната ни система и ускорява производството на бели кръвни клетки, антитела и естествени агенти, борещи се с инфекциите. Високата температура също  така забавя размножаването на вируси и бактерии. Съществуват безброй научни доказателства показващи, че температурата е полезна и понякога необходима за оцеляване. Тя НЕ е враг!

Фебрилни гърчове:

Фебрилният гърч представлява временна загуба на съзнание, съпроводено със стягане на ръцете и краката у дете с повишена температура. Повечето от този тип гърчове не продължават повече от две минути и НЕ причиняват мозъчно увреждане. Макар и стряскащи за родителите, фебрилните гърчове не са особено опасни, освен ако не продължават повече от 5 минути. Появата на фебрилен гърч НЕ означава, че детето ви има епилепсия.

Поведение при фебрилен гърч:

 • Запазете спокойствие.
 • НЕ слагайте нищо в устата на детето, включително и вашите ръце/пръсти.
 • Поставете детето легнало на земята, далече от предмети, които могат да го наранят.
 • Засечете времето от началото до края на пристъпа.
 • След като пристъпа премине, поставете детето в странично лежащо положение и го оставете в покой.
 • НЕ разтрисайте или удряте детето в опит да го събудите.
 • НЕ притискайте или ограничавайте движенията му.
 • Заведете в лечебно заведение при първа възможност.

Д-р Теа Александрова е Педиатър, работи в Отделението по Педиатрия на УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов” и в Болница “Вита”.