Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: Деница Тодорова

Вие сте бременна

Какъв чудесен период, казват странни ваши приятелки и познати, които, заляти от луди количества естроген и прогестерон, изпитват най – магичните неописуеми емоции.

Но странно! Вие не сте от тях и това ви подтиска и ви кара да се чувствате виновни, че вашите емоции са различни, потите се обилно, не можете да спите, смятате, че сте попаднали в някаква тайна конспирация, където всички се надпреварват да ви дразнят и да провокират и най-тъмните ви страни, които дори вие не сте виждали още.

Ако вие сте от този тип бременни, пък даже и да сте от другия, надявам се в следващите редове да намерите по нещичко за себе си. В тази статия ще се спрем на етапите на бременността и как да се справим с емоционалното си състояние, без да избиваме хора или да съчиняваме планове за отмъщение, тъжни и меланхолични състояния. Общо взето, методите, описани тук, ще ви помогнат във всяка ситуация, стига да вярвате в тях.

Ето това е разковничето, защо дадени практики при едни хора вършат работа, а при други не.

Но да говорим по същество. Започваме с първи етап на бременността или първото Тримесечие. Аз го наричам Лудите с хормони. Ако и вие сте от по – сензитивните дами, ще разберете какво имам предвид. Пък даже и да не сте в този период, ще станете.

Лудите с хормони – всеки ден е абсолютно и неописуемо различен. Събуждате се в прекрасно розово настроение, поглеждане навън през прозореца и лъчите на слънцето ви галят нежно за добро утро. Мислите си “Боже колко е прекрасно всичко“ и изведнъж бам, порив за повръщане, главоломно настроението се сменя със скоростта на светлината и вече сте на другата крайност и се чудите какво става с Вас, при всички ли е така… Започвате да питате приятелки и видиш ли, при тях обаче други било и вие сте на вратата на паниката и вече изпитвате тревожност, примесена с лека агресия, заради любимите ви сладки с течен шоколад. Мислите си „Как може животът да е толкова несправедлив, не стига, че пълнея, ами и слънцето ми пече в очите и сладки няма, ето тогава идва ред на сълзите. Незнайно защо и човекът до вас ви гледа странно, все едно сте излязла от някой анимационен филм. Ето това са първите три месеца, може би не при всеки, но поне моите бяха такива. Сега ще споделя няколко практики с вас, за да можете по – лесно и с разбиране да преминете през този период.

Практика 1 – Безмълвната ваза

Сядате в медитативна поза (още коремчето не е толкова голямо и можете да го направите), пускате си нежна музика, много добре действа водопад или просто звук от течаща вода и се съсредоточавате в даден предмет пред вас. Най – добре би било това да е ваза с цветя. Съсредоточавате мислите си върху вазата и единствено върху нея. Как изглежда, колко е голяма, каква е на цвят, от какво е направена, обхождате с поглед всяка една част от нея. Правите това в рамките на 5 минути и всеки ден увеличавате, докато можете да правите това по 15 минути на ден и докато се усетите, ще забравите за всички останали емоции, които се появяват в съзнанието ви, освен спокойствието от познатата ваза.

Практика 2 – Кошер с пчели

Тази практика ще ви помогне да се отделяте от всички ненужни мисли и страхове в главата си, като искам да наблегна на думите, че повечето дори не са ваши, а на някоя приятелка с кофти спомени от бременността или приятелка на приятелка, влязла в някакви състояния в този период. Нека подчертая: това не сте вие и това не са вашите мисли и страхове. Не можете да си представите, колко бързо ей такива глупави мисли навлизат в съзнанието ни и провокират негативни емоции. Седнете удобно на стол или на пода и затворете очи. Представете си, че вашата глава е кошер, а всички мисли са пчели. Вие самата стоите и наблюдавате какво се случва. Наблюдавате и дишате дълбоко и така около 5 минути, даже можете да си засечете време. След тези няколко минути пчелите ще са утихнали поне на половина, тогава си представете как се движат по – бавно и по – бавно, и са все по – малко. Целта е в рамките на няколко минути да можете да изчистите главата от мислите си и да стабилизирате емоционалното си състояние, което е така важно в този период от бременността за вас.

Можете да правите едната практика сутрин, а другата – вечер. Гарантирам ви, че ще започнете да усещате тялото си и ще бъдете много по – спокойни, след като се научите да успокоявате и стабилизирате ума и емоциите си.

За следващите два периода на бременността ще поговорим в следващата статия.

Дано се престрашите да опознаете себе си в дълбочина.

С обич,

Мама във форма

Дени Филева