Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, където обучава деца, тийнейджъри и техните родители как да се държат в обществото. Невена е сертифициран треньор по емоционална интелигентност и създател на иновативната методика “Гъвкава дисциплина”, с помощта на която децата се възпитават в уважение към правилата и в същото време имат свободата и простора да се развиват. Майка е на двама сина – Александър на 12 г. и Кристиан на 2 г. Невена е автор на книгата “Детска академия за добри обноски”, превърнала се в бестселър на българския пазар.

Какви предизвикателства срещна по време на бременността и майчинството?

НБ:

Първата ми бременност ме накара да погледна по нов начин на тялото си. Преди това то беше моята визия и моето физическо аз. По време на бременността, първата имам предвид, почувствах тялото си като свещен храм на сътворението. Наблюдавах всяка променя в него и му бях благодарна за чудото, случващо се в мен!
И двете ми бременности считам, че преминаха сравнително леко с нормални неразположения: гадене, затруднено дишане след 8 месец, няколко припадания, безсъние, болки в кръста. Но се стараех да се фокусирам върху хубавите изживявания и малките ритничета.:)

С какво те промени майчинството?

НБ: Със сигурност станах по-осъзната, по-спокойна и хармонична личност, по-щастлива и още по-отговорна! Смирението и приемането станаха част от мен, нещо което преди това ми беше чуждо!

На какво те научиха твоите деца?

НБ: На първо място на търпение и безусловна обич, на всеотдайност. Научиха ме, че е добре да забавя темпото, да се вглеждам в детайлите, в малките неща и да ги преоткрия: листата, калинките, уличните котета, пръските вода от фонтаните, удоволствието от люлеенето на люлка, разви се и моето творческо мислене, докато строях пясъчни замъци на плажа и измислях истории за “лека нощ”.

Разкрий ни своята тайна рецепта за успешно съчетаване на майчинството с професионалното развитие?

НБ: Няма тайна:)))
Само няколко “златни ключета”:)
Обич, търпение, всеотдайност, добра организация, самодисциплина, вдъхновение и много безсъние. Вече почти 3 години  се случва така, че спя по 4-5 часа в денонощието, с много малко изключения по 7 ч.
И разбира се – страст! “Горя” във всичко, което правя! Никога не изхождам от гледна точка “трябва, длъжна съм”, а “искам и мога”.

Как би довършила изречението: „Да бъдеш родител е…“

НБ: Благословия и отговорност едновременно!

Как протича един твой ден?

НБ: Бих казала различно, на периоди. Предходните две години немалка част от дните, а пък и нощите, преминаваха в писане на двете ми книги, преподаване в академия за добри обноски, училища, детски градини, центрове за работа с деца, обучения и семинари за родители, участия като лектор  в презентации и платформи, коментатор в медии и преса, доста пътувах – и по работа, и за удоволствие. Последните месеци в пандемия, доста прозаично и бих казала по-монотонно, предполагам като на всяка майка: ранно ставане, приготвяне на закуска, игри с малкия ми син, разговори с големия, хоум офис – онлайн академия за добри обноски, разходки в парка, домакински задължения, писане на статии за различни сайтове, и разбира се всеки ден търся и намирам повод за усмивки. Дори когато нещата не са никак розови.

Имате ли си ежедневни малки семейни ритуали?

НБ: Всяка вечер около 20-30 минути гушкане и игри в спалнята и четиримата! Голяма веселба настава за всички ни. Понякога не ни се спи след толкова емоции:)

Как се забавлявате с детето/децата в почивните дни?

НБ: Преди пандемията почти всеки уикенд пътувахме извън София “на лов за чист въздух” и срещи с приятели. Последната година сме предимно в парка до нас или Витоша. Момчетата карат тротинетки, играят футбол с баща си, а с мен на гоненица. Миналата седмица например, бяхме на ски с приятели.

Как си почиваш?

НБ: Като пътувам, когато имам възможност и като се разхождам. Обожавам да ходя пеша. Поне 10тина км на ден. Все едно в парк, по “Витошка” или в планината. До 20-25 км понякога съм стигала. Сама, с приятели или семейно – разходка да е:)

Би ли споделила как поддържаш външния си вид?

НБ: С  много ходене пеша, малко йога, масаж и много шоколад. Кремовете за лице са ми “приятели”, но предпочитам да се доверявам на професионалисти. Затова никога не си боядисвам косата сама у дома например. И се старая да поддържам вътрешна хармония. Нищо не разболява и състарява една жена, така както постоянното безпокойство, тревожност и усещане, че е нещастна.

Едно малко предизвикателство: напиши ни рецепта за любимо ястие на твоето дете.

НБ: Признавам си, че не съм страстен кулинар, макар да обожавам вкусната храна. Но пък много обичам да аранжирам маса, без значение дали е официално или неформално подреждане на приборите за хранене.
Големият ми син казва, че много обича всяко мое ястие, защото е приготвено “с любов”. Но предпочита спагети с Болонезе и сандвичи с яйце и сирене. Малкият, който в момента проговаря всяка сутрин със събуждането си поръчва “ку-кус” за закуска.
Иначе от дете обичам да правя и да хапвам крем карамел, по традиционнна рецепта, добре позната на всички. Но го сервирам с плодове и 1-2 ментови листенца.