Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки
Автор: д-р З. Угринова

Атопичният дерматит (АД) е хронично възпалително заболяване, протичащо с интензивен сърбеж и чести рецидиви. Още през първите месеци след раждането на детето се появяват характерни обриви по кожата, груби на допир, кожата е подчертано суха, с умерено зачервяване. Лезиите са силно сърбящи. Обикновено обривът е симетричен, засегнати са лицето и гънките на крайниците, областта зад коленете и предната част на лакътната сгъвка. До 2-годишна възраст кожните изменения най-често са по бузите и скалпа. След тази възраст сухотата на кожата персистира и периодично се получават зачервявания със залющване, главно в задколенните и лакътните повърхности.

Статистиките показват, че 20% от децата и до 3% от възрастните страдат от атопичен дерматит. При някои от децата той може да бъде свързан и с други прояви на атопия – с бронхиална астма (при 60% от децата) и с хранителна алергия (50%). Счита се, че тези деца по-често боледуват от инфекциозни заболявания. При тези пациенти са налице и белези за имунен дисбаланс – 80% от децата са с повишени нива на IgE, както и с нарушено съотношение между Th:Ts = 7:1, имбаланс между Th1 и Th 2. Съществуват също сведения за 4-FLG мутации, хромозомни аномалии и аномалии на протеазния ген.

Счита се, че естественото хранене при бебетата има известен протективен ефект.

АД повлиява качеството на живот не само на страдащите от това заболяване деца, но и на цялото семейство. Обикновено децата с АД са силно раздразнителни и страдат от нарушения на съня.

Конвенционалното лечение на АД включва:

  • подходящо противовъзпалително лечение;
  • установяване на тригерите и последващо избягване;
  • част от терапията са и полагане на основни грижи за кожата – почистване и хидратиране с цел възстановяване на кожната бариера;
  • подобряване качеството на живот, обучение на пациентите и родителите, емоционална подкрепа.

Възможности на хомеопатията

Хомеопатията има място в комплексното лечение на AД, терапията винаги е индивидуална, а ефектът от хомеопатичните лекарства се наблюдава в няколко посоки:

  • кожа и кожни лезии: повлияване на зачервяването; намаляване на сърбежа; подобряване на вида на кожата;
  • ефект върху целия детски организъм, т. нар. холистичен подход;
  • повлияване на други болестни тенденции на детето – хранителни или дихателни алергии, склонност към запек, чести инфекции на горни дихателни пътища, психо-емоционални или поведенчески проблеми.

Симптоматични хомеопатични лекарства в начален стадий

В този начален етап АД се характеризира със зачервяване на кожата и образуване на оток – т. нар. еритемно-оточни плаки. Подходящите хомеопатични медикаменти са:

Belladonna 9 СН

При локализирано зачервяване и уплътняване на кожата, на места тя е блестяща и има вид на лакирана, налице са болка, чувство за изгаряща топлина, сърбеж, намаляващ при затопляне.

Дозировка: 2-4 пъти дневно по 5 гранули.

Apis mellifica 15 СН

При розов оток и кожа с вид на портокалова кора, силен сърбеж, чувство за парене. Отокът се подобрява от налагане със студено.

Дозировка: 2-4 пъти дневно по 5 гранули.

Urtica urens 9 СН

Медикаментът е близък по своите характеристики и показания за използване до Apis mellifica, с тази разлика, че подобрение в състоянието се наблюдава при затопляне, а студената вода и студените компреси засилват сърбежа и паренето в областта на еритемно-оточната плака.

Дозировка: 2-4 пъти дневно по 5 гранули.

Симптоматични хомеопатични лекарства във везикулозен стадий

Anagalis arvensis 5 СН

Медикаментът се използва при дребни, силно сърбящи везикули по палмарната повърхност на ръката.

Дозировка: 1-2 пъти дневно по 5 гранули.

Rhus toxicodendron 9-15 СН

Препоръчва се при везикули с воднисто, бистро, светложълтеникаво съдържимо. Тези везикули обикновено са разположени върху зачервена и силно сърбяща кожа. Сърбежът кара болния непрекъснато да се чеше и постоянно да променя положението на тялото си.

Дозировка: 1-2 пъти дневно по 5 гранули.

Mezereum 9 или 15 СН

При везикули с мътно, жълтокафяво гнойно съдържимо. След пукването им се образуват белезникави или кафеникави корички.

Дозировка: 2-3 пъти дневно по 5 гранули.

Borax 9 СН

Подходящ е при много ситни везикули, при които е налице тенденция към групиране. Везикулите са непрозрачни и са обградени с еритемен пръстен, при тях е налице склонност към бързо разязвяване.

Дозировка: 2-3 пъти дневно по 5 гранули.

Croton tiglium 9 или 15 СН

Препоръчва се за лечение на сливащи се болезнени и силно сърбящи мехурчета, при които подлежащата кожа също е свръхчувствителна на болка. Това хомеопатично лекарство е особено ефикасно в случаите, когато екземата е локализирана предимно в областта на гениталиите, на слепоочията, на клепачите и на окосмената част на тялото.

Дозировка: 2-3 пъти дневно по 5 гранули.

Симптоматични хомеопатични лекарства в трети стадий

В този стадий, който протича с подмокряне и образуване на крусти, се използват следните хомеопатични лекарства:

Graphites 15 СН

Медикаментът се препоръчва при екзема с жълтокафяви или задебелени светложълти корички, под които изтича гъста жълтеникава лепкава течност, наподобяваща пчелен мед. Налице е силен сърбеж, а разчесването води до засилване на подмокрянето. В повечето случаи това състояние се влошава нощем, при миене и затопляне, подобрява се от студено. Гореописаните кожни увреждания често са разположени зад ушите, по окосмената част на главата, в областта на устните, клепачите и сгъвките, в гениталната област, между бедрата, между пръстите на краката и ръцете и др.

Дозировка: 1-2 пъти дневно по 5 гранули.

Mezereum 9 или 15 СН

Предписва се при белезникави или кафеникави крусти. Налице е влошаване от топлина,миене, разчесване.

Дозировка: 2 пъти дневно по 5 гранули.

Antimonium crudum 9 СН

Подходящ е за лечение на екзема, разположена по лицето, ъгълчетата на устата, очните цепки и краищата на ноздрите с образуване на дебели, жълтеникави крусти. Сърбежът се влошава нощем и от топлина.

Дозировка: 2 пъти дневно по 5 гранули.

Симптоматични хомеопатични лекарства в стадий на оздравяване

Това е крайният стадий на възстановяване на епидермиса след фазата на излющване на кожата. Най-често са необходими следните хомеопатични лекарства:

Arsenicum album 9 или 15 СН

Препоръчва се за лечение на екзема със ситно, трицевидно лющене на кожата  (люспите наподобяват брашно). Кожата е бледа, студена, суха и набръчкана и наподобява пергамент. Налице са парене и сърбеж, влошаващи се през нощта (особено между 1 и 3 часа), от студено и от разчесване. Подобряване настъпва при налагане с топли компреси.

Дозировка: 2 пъти дневно по 5 гранули.

Arsenicum iodatum 9 или 15 СН

Гранули при по-едро залющване върху еритемна основа. Сърбежът се  облекчава от студено.

Дозировка: 2 пъти дневно по 5 гранули.

Natrum sulfuricum 9 или 15 СН

Гранули при по-едро залющване на големи жълтеникави люспи върху еритемна, блестяща, подлежаща кожа с псевдомокър вид.

Дозировка: 1-2 пъти дневно по 5 гранули.

На практика много често при един пациент се наблюдават кожни лезии от различни стадии. В тези случаи се използват симптоматични хомеопатични медикаменти, съответстващи на лезиите от различни стадии.

Внимание: При пациенти с АД системно се предписват Apis mellifica 15/30 СН и Histaminum 15 СН, които „стимулират“ противоалергичната защита на организма. За трайно повлияване на проблема е необходимо да се подбере и подходящ медикамент за т.нар. теренно лечение – той трябва да е индивидуален за всеки пациент и да адресира общата реактивност на организма. Обикновено теренният медикамент се предписва в разреждане 30 СН, по десет гранули седмично за 3-6 месеца.

Д-р Зорка Угринова

обща медицина, клинична хомеопатия