Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Като родител искате да дадете на бебето си най-добрия старт в живота и голяма част от подпомагането на ранното развитие е стимулирането на мозъка на вашето бебе. Развитието на мозъка играе важна роля в цялостното когнитивно развитие на вашето бебе. От раждането до петгодишна възраст мозъкът на бебето се развива бързо. Изследвания показват, че 90 процента от мозъка на мъничето се развива през първите пет години!

Може да изглежда като трудна задача, но стимулирането на мозъка на вашето бебе не е сложно; всъщност може да бъде проста част от ежедневието ви.

Най-добрият начин да помогнете на мозъка на вашето бебе е да го ангажирате активно чрез ежедневни дейности като говорене, игра, четене и да го успокоявате, когато е неспокойно.

Дейности за развитие на мозъка

Предлагаме ви четири ежедневни дейности, които помагат за развитието на вашето мъниче.

  1. Споделено време

Най-добрият начин да помогнете на бебето в неговото пълноценно развитие е времето, прекарано с вас. Отзивчивите, топли и подкрепящи взаимодействия между вас и мъничето изграждат основата за учене.

2. Говорене

Говорете с бебето си за това, което правите. Опишете какво виждате, като например: „Ето една птица. Тя е червена. Виж как лети в небето“. Когато бебето ви започне да гука и издава различни звуци, говорете с него, сякаш то води разговор с вас.

Говорейки с бебето си, вие му помагате да развие своя речников запас. Всичкото това бърборене и гукане е развитието на предезиковите му умения. Проучванията показват, че броят на думите, които едно дете научава до тригодишна възраст, нараства в пряка зависимост от това колко думи се изговарят у дома.

3. Пеене

Изследванията подчертават важността на играта с вашето бебе. Всички основни елементи от растежа на вашето мъниче се развиват и прецизират чрез игра. Умения като развиване на увереност, умения за слушане, подобряване на езиковите умения и развитие на важни физически и двигателни способности се развиват чрез игра.

Независимо дали става въпрос за игри като „Peek-a-Boo“, пеене на „Зайченцето бяло“ или използване на играчки, пеенето подобрява въображението и креативността и помага за насърчаване на езиковото развитие.

Тук идва моментът, в който ще кажете: „Аз не мога да пея“. Вашият пеещ глас няма значение. Вие пеете на своето бебе, не участвате в „Гласът на България“. Мъничето обича звука на вашия глас и вниманието, което му обръщате, а не оценява певческите ви данни.

4. Четене

Четенето на книга с бебето е едно от най-мощните средства за подпомагане развитието на мозъка. Проучванията показват също, че децата, на които са чели като новородени, имат по-голям речников запас, както и по-напреднали математически умения от другите деца на тяхната възраст и са по-добре подготвени да започнат да четат сами.

Вие сте най-добрият строител на мозъка за вашето бебе и чрез ежедневните взаимодействия му помагате да расте и да се развива.