Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Тренировките улесняват бременността и предотвратят усложненията. НО! Трябва и да знаете няколко правила. Първо искам да обърна внимание на това защо е полезно да правиш тренировки по време на бременността: – ще имате по-малко проблеми, свързани с: подуване на прасците, мускулни крампи, безсъние, умора, разширени вени – няма да имате: прекомерно наддаване на тегло, запек. – подобрява кръвообращението във вътрешните органи – адекватният утероплацентарен кръвен поток създава добри условия за развитието на детето. – страхотна подготовка за раждането. По време на упражненията се тренират мускулите на таза, корема и гърба, което подобрява процеса на раждането и е профилактика срещу различни усложнения. – вероятността от здравословни проблеми по време на бременността намалява. – болките в гърба притесняват по-рядко, разширените вени не са ужасни, а запекът и киселините стоят на заден план. И това все още не са всички плюсове!

Ползите от тренировките са още повече, НО:

1. Препоръчително е да посетите лекар преди да започнете да тренирате. Ако имате противопоказания, тогава е по-добре да отложите натоварването за известно време.

2. През първия триместър е най-добре да бъдете много внимателни. Упражненията за бременни жени, през 1-вия триместър, обикновено включват дихателни упражнения и някои леки, загряващи движения. Тъй като рискът от прекъсването на бременността, през първите дванадесет седмици, е много голям.

3. Вторият триместър е по-спокоен по отношение на хормоналните промени. През този период е необходима гимнастика за бременни жени, за да се избегнат различни неприятности. НО! – забранени са: скокове и тряска (по време на бременността ставите стават по-малко еластични, така че рискът от увреждане се увеличава значително. И тези движения са голям риск за вашето бебе) . – забранено е да вдигате ръцете си заедно с раменете си нагоре и рязко, и на дължина (по-добре е да повдигаме ръцете си диагонално, не рязко, раменете да са на едно място. Правим така, за да не пречим на бебето да получава кислород). – избягвайте да лежите по гръб за продължителни периоди от време. (те могат да повлияят отрицателно на притока на кръв към плода и да понижат кръвното налягане, поради притискане на кухата вена от матката (правете упражнения в позиция – на лакти, настрани, позиция – маса, прави.)) – забранени са всички упражнения за корем (по-добре пилатес, където всички упражнения подпомагат за тонуса в цялото тяло, но избирайте специализирано – пилатес за бременни) – внимавайте с балансирането, не правете упражнения на 1 крак за дълго. – забранени са тренировките с големи тежести. Максимум по 1-килограмова гиричка на ръка.

4. По време на 3-тия триместър плодът активно расте и се развива, бременните жени се уморяват и се движат по-малко. Дори минимално количество тренировки ще помогне за нормализирането на кръвното налягане, успокояването на болките в гърба и предотвратяването на наддаването на тегло. Основното условие е, че трябва да тренирате, когато сте в добро здраве и да правите упражненията с бавни темпове. Основните позиции са седнали и легнали настрани. Третият триместър се характеризира с повишени нива на релаксин – хормон, който омекотява сухожилията и връзките в подготовка за разширяването. Не прекалявайте със стретчинга, за да избегнете разкъсване.

5. Преди и след бременността е много важно да не забравяте за здравето на интимните мускули. Интимната гимнастика ще ви помогне да подготвите тялото си към раждането и да възстановите вагиналния обем след раждането.

Ако за теб е интересна тази тема – тук ще намериш повече информация: Vagiton Bulgaria