Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Детето Овен

Весело, весело, оживено дете. Трудно е да го следиш: той се върти непрекъснато, ще опита всичко, ще отиде навсякъде. Любопитството му е неуморно и неограничено. Невъзможно е да го настаниш в тихо занимание, той се стреми към оживени игри на открито.
Овенските момичета са също толкова енергични и активни, колкото момчетата Овен. Те са приятели с момчета, обичат момчешки игри, възприемат маниери от тях.


Да успокоиш Овена означава да преодолееш упоритостта си. Не е лесно да се направи това, той се съпротивлява на принудата, волево и възприема ограниченията като най-силното наказание. Той се бунтува срещу всякакви забрани и натиск върху него.
Овенът-дете действа главно импулсивно, първо прави, чак след това мисли. Ето неговият егоизъм се проявява, когато не е загрижен за чувствата на другите. Той иска да бъде първи, стреми се към това, съобразявайки се само със своите желания.
Възпитавайки това пъргаво, енергично, проявяващо интерес към всичко ново, любознателно дете, е необходимо да го научите на организация, последователност, предпазливост и отговорност. Факт е, че това дете  е с  много ентусиазиран характер, то може да забрави за всичко, което трябва да направи, или че му е поверено, ако е запален по интересно занимание. И да го обвиняваме за това е грях. Трябва да се разбере: вината не е небрежност, но той просто не може да се откачи.
Той има жив ум, богато въображение. Той може бързо да превключва от едно към друго занимание , като няма време да завърши това, което е започнал . Моментално запалващ огън, той може изведнъж да загуби интерес, да се откаже от начинанието си и вече да не мисли за това.
Това неспокойствие може да попречи на ученето му, така че той да е в състояние да изостави всички предмети, като се справя добре само за своя любим.
Детето-Овен се нуждае от такива напътствия, когато не го насилват, не му викат (всичко това ще предизвика бурна реакция.

Към него трябва да се отнася нежно, равномерно, тактично, търпеливо, но упорито. Необходимо е ясно  да се дефинират неговите отговорности и да се следи тяхното изпълнение.
Човек не трябва да укротява енергията си, а напротив, да й даде изход. Например спортът ще му помогне в това. В същото време трябва да му помогнете да избере вид спорт, който би изключил възможността от наранявания .
Тези деца се нуждаят от добра почивка и сън, защото през деня старателно се уморяват, нервната им система се вълнува. Те могат да се оплакват от главоболие.
Децата Овен обикновено боледуват за кратко време, но може и с висока температура. Те обаче не искат да се придържат към режима, устоявайки на опитите да ги приспиват.