Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Може да сте добре запознати с пренаталните витамини, най-добрите позиции за сън по време на бременност и колко вода да приемате през този период, но да знаете какво е нормално ви рН по време на бременност е също толкова важно. PН говори много за вашето вагинално здраве и понякога може да се получат колебания в нивото му, докато сте бременна, сигнализирайки за дисбаланс. Ето какво трябва да знаете по този въпрос.

Какво представлява женското рН?

рН измерва киселинността на средата. Вашето тяло има много различни нива на рН, които варират в зависимост от киселинността. Здравословното вагинално рН варира от 3,5 до 4,5; това означава, че има баланс между добрите и лошите бактерии.

Как се получава дисбаланс?

Благодарение на променящите се хормони, нивото на рН може да се промени, губейки равновесие и причинявайки дисбаланс. Това позволява на лошите бактерии да се развиват и може да предизвика дразнене, инфекции като бактериална вагиноза, както и много леки промени във вагиналната миризма – към които много жени могат да бъдат чувствителни по време на бременност.

Превенция и поддържане на нормалното ниво на pH по време на бременност?

Да, превенцията е възможна! Изборът на начин на живот, като намаляване на приема на захар, кисело мляко, прием на достатъчно количество вода и избягване на продукти за интимна хигиена, съдържащи парфюм, ще ви помогне да поддържате вагиналното си здраве.

Кога е необходимо да се обърнете към лекар?

Незабавно се консултирайте с наблюдаващия ви гинеколог, ако забележите необичайно вагинално течение (като промени в консистенцията или сив, жълт или зелен цвят), сърбеж, парене по време на уриниране или неприятна миризма. Това могат да бъдат признаци на по -сериозно състояние, което изисква диагностика и медицинско лечение.