Полезна и практична информация за бъдещи и настоящи майки

Природата е била първият лечител на човека и в нея има всичко, което ни трябва! Колко често забравяме това, нали? Но в същото време търсим природата винаги, когато искаме да си починем, да се възстановим, да балансираме емоциите, тялото и духа, да се отървем от стреса. Защото ние сме създадени да живеем в природата и колкото повече се отдалечаваме от нея, толкова повече имаме нужда от нея. Всички усетихме това след пандемията Ковид-19. Всички жадувахме за свежия полъх на вятъра в косите, на меката зелена трева, на цъфналите дръвчета, на цветята.

И ето че в края на изолацията и отварянето на парковете все повече от нас прекарват времето си навън, а някои планират лятната си почивка.

В тази статия искам да ви разкажа как може да организирате своята лятна природна аптечка, така че да сте подготвени за всякакви предизвикателства. През лятото те са свързани най-вече с храносмилателни проблеми, неприятни насекоми, ухапвания, прекаляване със слънцето, главоболие, подуване на краката, лесна уморяемост и др.

Ето моите предложения, които да носите със себе си по време на ваканция, почивка или уикенд сред природата.

Етерични масла за предпазване от насекоми

Нека започнем от насекомите, защото са изключително досадни и по данни на много семейства, които консултирам, ситуацията е извън контрол. На много места не е пръскано нито срещу комари, нито срещу кърлежи и първите разочарования след приятната и жадувана разходка вече са факт. Идва и лятото – времето, в което прекарваме най-много време навън. Но лятото е и времето, в което рискът да бъдем нахапани от различни насекоми е най-голям. При хората ухапванията са рискови, поради факта, че насекомите са преносители на различни болести. В същото време стандартните спрейове за защита съдържат биоицидни препарати, които бихте се замислили сериозно дали да използвате върху кожата си или кожата на детето си. Освен това имат неприятна задушлива миризма, не са подходящи за употреба при малки деца и се препоръчва нанасяне 2 пъти дневно. Ето едно натурално решение с маслата от Лавандула, Гераниум, Лимонов евкалипт или Цитронела и Спеърминт.

Натурален спрей репелент с етерични масла

Смесете по 15 капки от четирите масла в тъмно стъклено шише със спрей помпа или в метална спрей бутилка от 100 мл. Добавете 25 мл. спирт мин. 70 градуса и допълнете до горе с вода, хамамелис или алое вера спрей. Разклащайте преди упортеба и пръскайте често. Ако сте бременна или кърмите – може да използвате само Лавандула и Гераниум.

 

Етерични масла при ухапване

Ако все пак се случи да бъдете ухапани, ето една лесна комбинация с бърз ефект.

Рецепти за успокояване след ухапване

Ролон след ухапване от комари

В ролон 10 мл. от тъмно стъкло добавете 1 мл. етерично масло (20 капки). Подходящи ускокояващи масла са Лайка, Лавандула, Цитронела, Чаено дърво и Мента или Спеърминт при бременни/кърмещи жени. Може да комбинирате няколко от тях за максимален ефект. Ако има риск от възпаление на мястото, задължително включете Чаеното дърво. Прилага се често само върху ухапаното място.

Ролон при ужилване

В ролон 10 мл. от тъмно стъкло добавете 1 мл. етерично масло (20 капки). Подходящи ускокояващи масла са Лавандула, Мента или Спеърминт при бременни/кърмещи жени и Гераниум . Може да комбинирате няколко от тях за максимален ефект. Прилага се често само върху ухапаното място.

Внимавайте с ужилванията и наблюдавайте за подуване и болка. В този случай веднага потърсете лекар, защото може да е опасно за вас – някои хора са алергични към жилещи насекоми.

Етерични масла при храносмилателни проблеми

Топлото време освен за игри и почимка сред природата е и времето на стомашно-чревните вируси, най-често съпроводени с гадене, повръщане или диария. През лятото обаче тези неприятни състояния може да са причинени от различни фактори като лоша храна, стомашни вируси или дори от возенето в кола. Тези състояния винаги изискват консултация с лекар. Докато се свържете с него, етеричните масла от Лимон, Римска лайка, Мента или Спеърминт при бременни и кърмещи, Джинджифил, Кардамом или комбинираният бленд ZenGest с класически етерични масла като Анасон и Копър, могат да облекчат състоянието ви.

Ароматно олио при храносмилателни проблеми

Сложете 2-3 капки от посочените по-горе масла в длани, добавете 10 капки базово масло, напр. кокосово или бадемово и намажете областта около пъпа.

При малки деца под 2 г. подходящите масла са Лавандула, Лайка. За по-големите блендът Tamer в ролонче за лесно нанасяне, ZenGest или Спеарминт.

Нанасяйте няколко пъти дневно до отшумяване на симптоматиката.

Инхалер при стомашни проблеми

Независимо дали става дума за стомашен дискомфорт като гадене от возене в кола, при бременност или лятно наразположение, сложете 10 капки общо от едно или няколко от посочените масла в помощ на храносмилателната система върху памучната вложка на назалния инхалер. Поставете до носа си и вдишайте дълбоко няколко пъти. Инхалерът е приложим при деца над 4 г. и възрастни. При деца броят капки седва да се намали на половина.

При липса на назален инхалер може да накапете 1-2 капки масло в дланите си или върху кърпичка, да разтъркате и отново да вдишате.

Ако разполагате с дифузер (арома лампа), заредете го с 3-5 капки цитрусово масло от Лимон, Див портокал, Грейпфрут или Бергамот, може и Спеърминт във водата и включете дифузера за 1-2 часа.

Етерични масла при ударено, ожулено, протрито

Лятото е истинско предизвикателсто не само за децата. Удареното, ожуленото и протритото в топлото време е доста неприятна комбинация. Но се случва – при това доста често. И далеч не само на вън! Редовната среща с ръбчето на масата, падането от стола или дивана, подхлъзването на играчна могат да завършат с цицина, болка и дори кръв.

Тук етеричните масла са ненадминати! Виждала съм огромни цицини да спадат буквално за часове. Къде съм виждала? Разбера се на моето малко момче, което е като ураган и редовно е с насинени крака, ръце и глава.

Ролон при ударено, ожулено и протрито при деца

Класическата комбинация е по 10 капка Лавандула и 10 капки Тамян. Поставете ги в ролон 10 мл от тъмно стъкло и долейте до горе с базово масло. Прилагайте директно върху удареното. В случай, че мястото е наранено, маслата се нанасят около, а не върху удареното. След като раната завехне и хване коричка, може да прилагате и върху нея. В този случай препоръчвам силно кремчето Correct-X, което съдържа няколко етерични масла, вкл. Тамян и Лавандула и присъства задължително в лятната ми натурална аптечка. Буквално може да приложите върху всяка пъпка, кожно раздразнение, ухапване, ударено, ожулено и т.н.

Ролон при ударено, ожулено и протрито при възрастни

Класическата комбинация тук е малко по-различна. Освен Тамян и Лавандула, може да добавим Мента при усещане за оток, пулсираща болка, ако мястото е топло и зачервено. Тези масла действат и успокояващо, ако има болка след удара.

Други подходящи масла при мускулна травма са Майорана, Лимонова трева, блендът Deep Blue, който е под формата на масло и на готов крем за мазане.

Смесете 20 капки етерично масло в ролон 10 мл. от тъмно стъкло и долейте до горе с базово масло. Прилагайте няколко пъти дневно. В случай, че кожата е наранена, маслата се нанасят около, а не върху удареното.

При бременни и кърмещи жени може да използвате Лайка, Лавандула, Тамян и Майорана.

 

Етерични масла за уморени и оточни крака

Горещините не се отразяват добре на краката и често срещано явление през лятото са умората и отоците в долните крайници и глезените. Може да усещате краката си уморени, подути, тежеки и болезнени. Често срещано е при бременни жени, възрастни хора и хора с наднормени килограми. Опитайте тази рецепта за разхлаждащ спрей.

Разхлаждащ спрей за оточни, уморени, подути крака – за бременни

10 капки Лавандула/Зелена мандарина

10 капки Спеърминт

100 мл. алое вера спрей или гел

1 шише от тъмно стъкло със спрей помпа

Преди употреба разклатете добре, напръскайте от поне 20 см. краката и стъпалата и се насладете на свежестта и охлаждащия ефект. Спреят е чудесен и при гадене или повръщане, както и при пътуване с кола за фокус и концентрация.

Разхлаждащ спрей за оточни, уморени, подути крака

10 капки Зелена мандарина

10 капки Мента

5 капки Лавандула

100 мл. алое вера спрей или гел

1 шише от тъмно стъкло със спрей помпа

Преди употреба разклатете добре, напръскайте от поне 20 см. краката и стъпалата и се насладете на свежестта и охлаждащия ефект.

Етерични масла при излагане на слънце

Всички жадуваме за топлите слънчеви лъчи и мечтаем за море, вълни и доза щастие. Но често се случва да прекалим и дори още през Май една лека разходка да ни причини сериозно зачервяване на кожата. Затова на първо място тук е превенцията. Не допускайте да се стига до там кожата ви да пострада, защото тя има памет. Кожата има памет и всяко едно изгаряне може да даде отражение далеч във времето. Затова използвайте максимална защита и нанясяйте често, особено ако влизате във водата. Кожата на различните хора е различна, но като цяло кожата на децата и бременните жени е по-чувствителна. Някои типове кожа са склонни да реагират на слънцето с хиперпигментация, кожни раздразнения, сърбеж и т.н.

Как да успокоите кожата, ако сте прекалили със слънцето с натурални етерични масла? Ето кои са най-подходящите – Лавандула, Лайка, Спеърминт, Гераниум, Зелена мандарина.

Успокояващ спрей след слънце

Сложете 15 капки Лавандула, 10 капки Гераниум/Лайка/Зелена мандарина и 10 капки Спеърминт  в 250 мл. алое вера спрей или гел за кожно приложение. Може да обогатите сместа с 10 мл. вит.Е и 50 мл. базово масло от кокос, жожоба или др., което харесвате. Намажете добре засегнатите участъци, повторете няколко пъти.

Допълнително: стойте на хладно, пийте повече течности, не показвайте отново на слънце вече раздразнена кожа.

Етерични масла за добър сън

И тъй като добрият сънят е ключов за борба със стреса, за регенерацията на организма и нивата на енергия през деня, много важно е да му обърнете внимание поне по време на лятната ви почивка. Ако не може да спите добре от горещините, използвайте разхлаждащи и успокояващи етерични масла в дифузера вечер преди лягане. Това са масла като Спеърминт, Петитгрейн, Лавандулата, която е изключителен СПА аромат, блендовете Balance, Serenity и Adaptiv и почти всички цитруси, но аз предпочитам комбинацията Иланг-Иланг и Грейпфрут. Добавете студена вода в арома лампата, 3-5 капки масла и се насладете.

Етерични масла при главоболие

Точно когато сме решили да си починем, стигнали сме до морето или планината и ни спохожда главоболие – от дългия път с колата до морето, от недоспиване, от дехидратация, прекалено стоене под жаркото слънце или просто натрупаната умора ни превзема. Ето как могат да помогнат етеричните масла.

Ролон при лятно главоболие – за бременни

5 капки Лавандула

5 капки Спеърминт

5 капки Тамян

5 капки Римска лайка

9 мл. базово масло

1 бр. ролон от тъмно стъкло 10 мл.

Намажете тила, слепоочията, челото над веждите. Повторете на всеки 15-20 мин. докато усетите облекчение.

Ролон при лятно главоболие

10 капки Мента

10 капки Тамян

5 капки Розмарин

9 мл. базово масло

1 бр. ролон от тъмно стъкло 10 мл.

Намажете тила, слепоочията, челото над веждите. Повторете на всеки 15-20 мин. докато усетите облекчение.

Преди да използвате етеричните масла важно е да знаете, че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар или със следящият бременността ви специалист при всяко неразположение и с ароматерапевт преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар.

Препоръчвам ви да използвате само етерични масла сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми аз използвам маслата на dōTERRA.

Даниела Сечкова

NAHA Certified Aromatherapist

info@healthyyou.bg
www.healthyyou.bg
0888149007
София 1612
ул. Ами Буе 68